De Pepito van Bar Pilar (Valencia)

Bar Pilar, Valencia. ‘Wat kun je aanbevelen?’ is op zo’n plek de beste vraag die je aan een barman kunt stellen. Pepito bleek een uitgehold, gefrituurd broodje met tomaat, tonijn en ei, een tapa waarvan je je vantevoren niet kunt voorstellen dat het zo goed smaakt. Week van binnen, knapperig van buiten, met een vulling die eruit gutst zodra je een hap neemt.


Het broodje in Bar Pilar leek verdacht veel op een stuk stokbrood. Het kruim was echter zo zacht, dat ik vermoed dat je er beter zo’n langwerpig Surinaams broodje voor kunt gebruiken. Of desnoods een kadetje. Laat ik voor de duidelijkheid vermelden dat ik onderstaand recept nog niet zelf heb kunnen uitproberen. Maar het lijkt me dat er niet veel aan te verkloten valt. Sterker nog, je kunt er volgens mij eindeloos op varieren, door bijvoorbeeld kappertjes of olijven toe te voegen aan de vulling, de tonijn te vervangen door ham of wat je dan ook lekker lijkt.


1 zacht Surinaams puntbroodje
1 rijpe tomaat, grof gesneden
1 hardgekookt ei, grof gesneden
2 eetlepels uitgelekte (Albacore) tonijn
olie om in te frituren


Snijd een kapje van een van de zijkanten van het broodje en hol de binnenkant uit. Meng tomaat ei en tonijn, maak op smaak met zout en peper en vul hiermee het broodje. Frituur het in een paar minuten goudbruin en krokant in de hete olie.