Rijstnoedels met coquilles en zeekraal

Dit Aziatische getinte gerecht is snel te bereiden, maar vraagt wel enig multitasken: het roerbakken van de noedels en het grillen van de coquilles moet tegelijkertijd gebeuren. Met z’n tweeën de keuken induiken is een oplossing natuurlijk. Of je zet alle ingrediënten klaar, grilt de coquilles eerst – iets korter dan gewoonlijk – en houd ze tijdens het wokken warm in een lauwe oven.


Voor 2 personen:
175 gram dunne rijstnoedels
6 – 10 verse coquilles, uit de schelp
arachideolie
1 teentjes knoflook, fijngehakt
2 – 3 cm verse gemberwortel, fijngehakt
½ - 1 rode chilipeper, met zaad en al fijngehakt
150 gram zeekraal, gewassen en ontdaan van eventuele harde steeltjes
1½ eetlepel sake
1½ eetlepel lichte sojasaus
1½ theelepel sesamolie
een handje verse korianderblaadjes


Kook de rijstnoedels beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Stort in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat uitlekken. Dep de coquilles zo nodig droog en kwast ze lichtjes in met arachideolie. Bestrooi aan beide kanten met een beetje zout. Verhit een wok op hoog vuur. Verhit tegelijkertijd ook een grillpan op hoog vuur. Schenk een scheut arachideolie in de wok en fruit hierin 30 seconden de knoflook, gember en chilipeper.  Voeg de zeekraal toe en bak omscheppend 30 seconden mee. Leg intussen de coquilles op de grillpan en grill ze 1 – 1½  minuut aan elke kant, zodat ze nog een tikje glazig blijven. Voeg de sake, sojasaus en een snufje zout toe aan de zeekraal en doe ook de rijstnoedels in de wok. Roerbak het geheel omscheppend 1 – 2 minuten tot de noedels weer warm zijn. Zet het vuur uit en meng er 1 theelepel sesamolie en de korianderblaadjes door. Verdeel de noedels over 2 borden. Leg er de coquilles op en bedruppel met nog een klein beetje sesamolie.