Straciatellaijs, the real thing

Eigenlijk is het onmogelijk, straciatellaijs maken zonder ijsmachine. Het geheim van dit klassiek Italiaanse ijs is nu juist dat de vloeibare chocolade in dunne schilfertjes stolt terwijl je hem in het draaiende ijs giet. Maar niet getreurd, wie geen ijsmachine bezit kan toch iets maken dat er erg op lijkt.


voor 4 personen:
300 ml halfvolle melk
1 vanillestokje, opengesneden
4 eidooiers
75 g fijne suiker
200 ml slagroom
100 gram pure (70%) chocolade, grof gehakt


Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan. Draai het vuur uit en laat afgedekt 20 minuten broeien. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe de zaadjes terug in de melk. Klop de eidooiers met de suiker tot een lichtgele crème. Schenk geleidelijk, al kloppend, de warm melk erbij. Schenk alles terug in de pan en zet op heel laag vuur. Roer voortdurend met een houten lepel, tot de vla begint te binden. Schenk hem door een zeef in een schone kom, dek af met folie, laat afkoelen en zet vervolgens in de koelkast om door en door koud worden. Klop de slagroom lobbig en spatel door de eiervla. Draai er ijs van volgens de instructies van je ijsmachine. Laat intussen de chocolade (au bain marie of in de magnetron) smelten. Zodra het ijs bijna klaar is, schenk je de vloeibare chocolade in een heel dun straaltje in de draaiende machine. De kou van het ijs zorgt ervoor dat de chocolade in kleine schilfertjes stolt.   


En voor straciatellaijs zonder ijsmachine:


Maak de roomijsbasis gewoon zoals in het recept staat. Schenk de ijsvla in een goed afsluitbare diepvriesdoos en zet deze in de vriezer. Haal hem er gedurende enkele uren elk half uur uit en roer het ijs stevig door met een vork, om de ijskristallen die zich aan het vormen zijn te breken. Laat de chocolade niet smelten, maar hak hem heel fijn, of nog liever, rasp hem. Roer de chocolade vlak voordat het ijs te stijf wordt door het ijsmengsel.