MIJN BOEKEN

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/etenenzo/domains/drupal.etenenzo.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
Comfort food

NIEUW: OKTOBER 2011

Auteur: Janneke Vreugdenhil
Uitgever: Nieuw Amsterdam www.nieuwamsterdam.nl
ISBN: 9789046811443

Comfort food, 124 recepten voor instant geluk, gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onzelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren – ook als het eventjes tegen zit. In dit boek deel ik mijn allercomfortabelste recepten en onderzoek ik al kokend de invloed van eten op onze emoties. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, soep als levenselixer, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.

TE BESTELLEN VIA DEZE SITE

Carnivoria

Auteur: Janneke Vreugdenhil
Fotografie: Mayke Swemle www.maykeswemle.com
Vormgeving: Mark van Wageningen www.ateliervanwageningen.nl
Uitgever: Waanders www.waanders.nl ISBN: 9789040086373

De mens is wat hij eet. Maar weet hij eigenlijk wat hij eet? Weet de mens dus wel wie hij is? In Carnivoria roepen Mayke, Mark en ik vragen op, bij onszelf en bij de toeschouwer. Vragen zonder pasklare antwoorden overigens. Bio-industrie. Milieuvervuiling. Voedselkilometers. Overbevissing. Wie in de 21e eeuw eet is per definitie schuldig. Neem nu de paling. Die wordt met uitsterven bedreigd. Wat doen we? Van genieten nu het nog kan – zachtjes gestoofd met groene kruiden en witte wijn – of met rust laten? En kevers. Waarom eten we er daar juist niet meer van? Hartstikke lekker wanneer je ze frituurt en serveert met chilisaus. Zoals gezegd, wij geven geen antwoorden. Mayke’s foto’s, Markt’s typografie en mijn recepten spreken (hopelijk) rechtstreeks tot de verbeelding. Zie ook: www.carnivoria.nl.

Foodprint Den Haag

Auteurs: Janneke Vreugdenhil en Francien van Westrenen
Uitgever: NAi uitgevers www.naipublishers.nl ism met Stroom Den Haag www.stroom.nl
ISBN: 9789056626976

Wat is een Haags Bakkie? Waar koop ik de beste Poolse worst? Wat eten de duizenden ambtenaren in hun kantines? Een stad verkennen kan op veel manieren. Een van de leukste en beslist de lekkerste, is je te laten leiden door voedsel. Voor deze gids hebben Francien van Westrenen en ik drie Haagse journalisten gevraagd op zoek te gaan naar de foodprint van Den Haag. Hun gesprekken met koks, ondernemers, expats en bewoners leverden smakelijke verhalen op over Haagse producten, Haagse gewoontes, Haagse smaken en Haags handeldrijven. Het resultaat is een unieke stadsgids van Den Haag die laat zien dat voedsel intens verweven is met de cultuur en inrichting van de stad.

Vechten met gerechten tegen glutenovergevoeligheid en coeliakie

Auteurs: Janneke Vreugdenhil en Titi Koolsbergen
Uitgever: Fontaine uitgevers www.fontaineuitgevers.nl
ISBN: 9789059562363

Gevoeligheid voor het gluteneiwit komt in West-Europa in toenemende mate voor. Schattingen spreken van 1 op de 100 mensen. Bijna iedereen weet wel van het bestaan van de echte intolerantie voor gluten, coeliakie geheten, maar het effect van de vaker voorkomende, geniepige gevoeligheid voor gluten is helaas veel minder bekend – ook in de gezondheidszorg. Nog al te vaak komt het voor dat iemand met buikklachten de diagnose ‘spastische darm’ krijgt, met het advies om maar veel vezels en volkorenbrood te eten. De klachten worden alleen maar erger, terwijl de oplossing juist ligt in het vermijden van gluten. Wie gevoelig is voor gluten zal hier vaak levenslang rekening mee moeten houden. Dat is nog niet zo eenvoudig, want basisproducten als brood en pasta komen opeens op de zwarte lijst te staan. Dit optimistische ‘ vechtkookboek’ behandelt transparant en nuchter de soms ingewikkelde medische problematiek rondom het hele 'glutengamma', van gevoeligheid voor gluten tot de echte glutenintolerantie ofwel coeliakie. Met meer dan 100 zorgenloze recepten.

Eten enzo

Auteur: Janneke Vreugdenhil
Uitgever: House of Knowledge
ISBN: 9789085104346

Doordeweeks moet er domweg gegeten worden. Gezond, vers, lekker, maar vooral ook snel. Een pasta met chilipepertjes en knoflook, of een stokbroodje met entrecote en mosterdmayo staan binnen een kwartier op tafel. Daar is niets mis mee. Maar in het weekeinde, zonder stress, zonder haast, is uitgebreid koken juist heerlijk. Dan heb je eindelijk de tijd om na te denken over wat je wilt eten, over waar je de lekkerste spullen kunt halen en over hoe integer die zijn. En dan heb je de rust om – zuiver voor de lol – je eigen brood te bakken en vrienden uit te nodigen voor een klassieke coq au vin. Eten enzo is meer dan een kookboek. Eten enzo staat voor meer koken in minder tijd, en af en toe de tijd nemen om echt te genieten.

Hoge hakken in de keuken

Auteurs: Janneke Vreugdenhil. Petra de Hamer www.petradehamer.nl
Uitgever: Momedia www.momedia.nl
ISBN: 9057672340

Als de bikinitijd nadert, is het tijd voor een lichte soep of salade, maar als het uit is met je verkering, wil je misschien alleen maar een enorm stuk chocoladetaart. En bij een te volle agenda is een makkelijke salade of snelle sandwich toch veel lekkerder dan een afhaalmaaltijd? In Hoge Hakken in de keuken vind je voor elke situatie en stemming een geschikt recept. Of je nu indruk wilt maken op een nieuwe liefde, een gezellig avondje organiseert met vriendinnen, of met het bord op schoot tv wilt kijken. Met bovendien ontbijttips, adressen van winkels waar je leuke spullen kunt kopen voor op tafel of in de keuken, chocolade, cocktails en nog veel meer.

Vier seizoenen lekker koken

Hoofdredactie: Anneke Ammerlaan www.annekeammerlaan.nl
Receptuur: Janneke Vreugdenhil en Yolanda van der Jagt www.daatjespassie.nl
Uitgever: Albert Heijn B.V.

Lente-uitjes, zomerkoninkjes, herfstappels, winterpeen. Alles heeft z’n tijd. Groente en fruit, vis, vlees, kruiden: ze hebben hun seizoenen. De tijd dat ze van nature het lekkerst zijn. Zomers, winters, voorjaarsachtig. Je kleedt je op de seizoenen, je eet volgens de seizoenen. Dus koken we volgens de seizoenen. Steeds weer anders. Elk seizoen even lekker.

Het basiskookboek

Hoofdredactie: Anneke Ammerlaan www.annekeammerlaan.nl
Receptuur: Janneke Vreugdenhil, Yolanda van der Jagt www.daatjespassie.nl , Janneke Philippi www.studiophilippi.nl
Uitgever: Albert Heijn B.V.

Het kookboek waar alles instaat voor de keuken van nu, dat is het nieuwe basiskookboek van Albert Heijn. Hoe ziet die keuken van nu eruit? In elk geval vers. Vers is het uitgangspunt van alle recepten die erin staan. En vers zijn ook alle 130 producten die er uitgebreid in beschreven worden. Want dat maakt het basiskookboek zo basis: je kunt er van alles in opzoeken over ingredienten, kooktechnieken en keukenspullen. Nog nooit was koken zo eenvoudig, nog ooit ook zo spannend en ontspannend.

De smaak van december

Hoofdredactie: Anneke Ammerlaan www.annekeammerlaan.nl
Receptuur: Janneke Vreugdenhil, Yolanda van der Jagt www.daatjespassie.nl
Uitgever: Albert Heijn B.V.

De mooiste maand van het jaar gevat in verhalen en recepten. Het Sinterklaasfeest vieren we met gevulde speculaas en warme bisschopswijn en in de weken voor Kerst bakken we koekjes voor in de boom en maken we cranberrylikeur die nog even mag rijpen. Tijdens de kerstdagen genieten we van een feestelijk gedekte tafel en een bijzonder diner. Langzaam vloeien de donkere dagen over in Oud en Nieuw, eten we oliebollen en lekkere hapjes en de volgende ochtend een anti-katerontbijtje. De feestmaand wordt op 6 januari afgesloten met een traditioneel Driekoningenbrood. Dat is de smaak van december.

Vechten met gerechten tegen hoofdpijn en migraine

Auteurs: Janneke Vreugdenhil en Titi Koolsbergen
Uitgever: Fontaine uitgevers www.fontaineuitgevers.nl
ISBN: 90561341

Chronische hoofdpijn kan het dagelijks leven van een mens ernstig ontwrichten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een eliminatiedieet kan bijdragen aan vermindering van hoofdpijnklachten. Dit boek biedt heldere medische informatie over het ontstaan van en de mogelijkheden tot zelfhulp bij migraine en hoofdpijn. De honderd gevarieerde recepten bewijzen dat een dieet niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Een klachtenchecklist, casuïstiek, adressenlijst, kookadviezen en tips voor buitenshuis eten maken het tot een complete en praktische zelfhulpgids.

Onze smaak

Hoofdredactie: Jonah Freud www.kookboekhandel.com
Bijdragen: o.a. Janneke Vreugdenhil Uitgever: Terra Lannoo www.terraboek.nl
ISBN: 9058971880

Hoezo, geen culinaire cultuur! Wij hebben, net als andere landen, wel degelijk een eetcultuur. We hebben mooie producten, geweldige oude recepten en bovendien generaties koks die langzaam aan onze reputatie hebben opgebouws. ‘Onze smaak’ is een overzicht van die Nederlandse eetcultuur in woord en beeld. Met bijdragen van zo’n 25 culinair schrijvers over 150 puur Hollandse onderwerpen als Goudse kaas, haring, speculaas en balkenbrei.

Vechten met gerechten tegen candida en ME

Auteurs: Janneke Vreugdenhil en Titi Koolsbergen
Uitgever: Fontaine www.fontaineuitgevers.nl
ISBN: 906097612

Patiënten die aan een candida-infectie (een schimmelziekte aan de slijmvliezen) lijden en patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ook bekend als CVS of ME) blijken tegen nogal wat problemen te moeten opboksen. Voor hen is dit kookboek bestemd. Het is een optimistische medestander die hen leert terug te vechten naar een betere gezondheid. Naast honderd lekkere en gevarieerde recepten bevat het boek o.a. een klachtenchecklist, casussen, nuttige adressenlijst en tips voor buitenshuis eten.